Tuesday, June 24, 2008

Δάσος Φρακτού - Fenced Forest

Η Δασόκοτα (Bonasia bonasia) ένα πουλί-μύθος για την Ελλάδα. Ισώς απο τις λίγε φωτογραφίες του είδους τρβηγμενές στην Ελλάδα
The Hazel grouse a bird-myth for Greece. Maybe one of the few photos of the species taken in Greece.

Σε αυτή την εκδρομή κάναμε πολύ macrο.
We did a lot of macro photography in this excursion.


Η πύλη που εμποδίζει την είσοδο σε όλα τα οχήματα
Tha gate the doesn't allow the entranche to all vechicles

Ένας θηλυκός Μαύρος Δρυοκολάπτης (Dryocopus martius) που έψαχνε για τροφή στο έδαφος
A female Black Woodpecker foraging on the ground


Η πανέμορφη Ερυθρελάτη (Picea abies) με κλαδιά σαν κρόσια
The beutifull spruce


Ένας Καρυδοσπάστης (Nugifraga caryocates) στην φυλλωσιά μιας ερυθρελάτης.
A Nutcracker in the foliage of a spruce

Το Σ/Κ που μας πέρασε βρεθήκαμε στο Παρθένο Δάσος Φρακτού στην Δράμα μαζί με άλλα μέλη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας με στόχο να κάνουμε καταγραφή των ειδών της περιοχής. Το όνομα της περιοχής τα λέει όλα! Είναι ίσως η μοναδική περιοχή της Ευρώπης όπου καμιά ανθρώπινη δραστηριότητα δεν ασκείται στην περιφερειακή ζώνη για 50 χρόνια και στον πυρήνα αν δεν κάνω λάθος για 500! Η είσοδος στο δάσος είναι απαγορευμένη στους ανθρώπους, παρά μονό για ερευνητικού λόγους και πολύ καλά κάνει! Η τεράστιες Οξυές οι πανέμορφες ερυθρελάτες , οι σημύδες με τον γυαλιστερό κορμό συνθέτουν ένα τοπίο που θυμίζειταινία του Jurassic park. Σε αυτό το πυκνό δάσος ζουν μερικοί από τους πιο μυστηριώδεις κατοίκους της χώρας μας όπως η δασόκοτα, ο καρυδοσπάστης που είναι εξαρτημένος από την παρουσία της ερυθρελάτης καθώς και ο Αγριόκουρκος. Πραγματικά η φωτογράφηση σε αυτό το πεδίο ήταν από τις πιο δύσκολες που είχα κάνει άλλα άξιζε τον κόπο καθώς η εκδρομή έκλεισε με μερικά καρέ Δασόκοτας και Καρυδοσπάστη αλλά και περισσότερο κοινών αλλά δύσκολων ειδών όπως ο Μαύρος Δρυοκολάπτης. Πραγματικά αυτό το μέρος είναι μοναδικό και νιώθω πολύ τυχερός που είχα την ευκαιρία να το επισκεφτώ!

This weekend we were in the Fenced Virgin Forest of Drama in North Greece with some other members of the Greek Ornithological Society , to record the species that live there. The name of the area describes it perfectly! It’s probably the only area in Europe where no human activity is performed , in the peripheral zone for at least 50 years and in the central one for more than 500!

The entrance in the forest is prohibited to everybody and only scientist can enter after a special license. The huge beech, the beautiful spruce and the birch with the shining trunk they compose a landscape from a Jurassic park movie. In this dense forest live some of the most mysterious residents of Greece like the Nutcracker, the Hazel Grouse which is depended from the presence of spruce and the Capercaillie. Making photo in this field is really difficult but it worth the try, because the excursion ended with some shots of Hazel grouse and Nutcracker and also of more common but difficult birds like the Black woodpecker. This place is unique and I feel really lucky that I had the chance to visit it!

5 comments:

Unknown said...

Αφου η Δασοκοτα ειναι πουλι-μυθος προφανως φωτογραφηθηκε απο φωτογραφο-μυθο! Οποια επαρσις!
Λιγη σεμνοτητα δεν θα εβλαπτε, αντιθετως θα φανερωνε ηθος...
Εκτος κι αν η αναγκη προβολης των κατορθωματων σου ξεπερνα την αγαπη σου για τα πουλια.
Κοιτα μην καταληξεις ..γραφικος, κατι
σαν " Ρομπεν των πουλιων"...

GreekNature said...

Συγνώμη αν τα λεγόμενα μου φανερώνουν έπαρση και δεν είχα καμια πρόθεση να φανερώσω τα κατορθώματα μου, εξάλου η φωτογραφία μου είναι κακής ποιότητας. Αν ήθελα θα δημοσίευα φωτογραφίες απο την Φινλανδία όπου είναι απο τα πιο κοινά Grouse.
Απλώς ήθελα να μοιραστώ με τους υπόλοιπους την εμπειρία του να βρείς και να φωτογραφίσεις ενα πουλί κρυπτικό με μικρό πλυθησμό σε μια γωνιά της Ελλάδας. Τουλάχιστον εμένα μου φάνηκε πολύ δύσκολο και ήθελε γερή δόση τύχης!
Αν το να δημοσιεύεις φωτογραφίες σπάνιων και δύσκόλων είδων δείχνει έπαρση και όχι αγάπη για την διάδωση της γνώσης για τα πουλιά ίσως απο εδώ και πέρα θα έπρεπε να δημοσιεύω απο ε΄δω και πέρα λευκοτσικνιάδες που είναι και το αγαπημένο μου πουλί αν και τόσο κοινός!
Αλλά επειδη αγαπώ αυτο που κάνω και τα πουλιά θα συνεχίσω να μοιράζομαι μαζί σας τις φωτογραφίες μου απο κοινά και σπάνια είδη και πάντα μέσα στα πλάισια των αρχών μου, μακριά απο φωλιές και αποικίες!
Ευχαριστώ πολύ πάντως για τα σχόλια σας και είναι πραγματικά ευπρόσδεκτα!
Δημήτρης Βαβύλης

Unknown said...

Εκτιμω την απάντηση σου. Απλα νομιζω
πως μια σε δυνατη φωτογραφια η λεζαντα περισσευει- αυτο ειναι όλο.
Οσο για τις αρχες "σου", μην πιστευεις τα παραμυθια των πονηρων...
Παρ ολο που ειμαι μια απλη birdwatcher και οχι φωτογραφος, γνωριζω απο πρωτο χερι, οτι αυτοι
που φωναζουν πιο πολυ, αυτοι ειναι που εχουν και τις μεγαλυτερες συλλογες με φωτογραφιες απο φωλιες.
Η ξαφνικη αναγορευση των φωτογραφων σε "μεγιστη απειλη για τα πουλια" μαλλον εξυπηρετει συγκεκριμενα μικροσυμφεροντα...
Συνεχισε την καλη δουλεια χωρις φανφαρες και ασε το εργο σου να μιλησει για σενα στην πορεια...

Unknown said...

Αχ τι sterna εισαι εσυ. ΜΑλλον anaethetus.
Λοιπον προτείνω να μας φανερωθεις και να σε φωτογραφίσουμε Μιας και εισαι σπανιο για την Ελάδα είδος . και όχι μονο αυτό αλλ΄αθα το π[ουμε και στους άλλους φωτογράφους άγριας φύσης τησ Ελλάδας για να σε φωτογραφίσουμε όλοι .
Και μετά θα κάνουμε και διαγωνισμό τη καλύτερης φωτό.

Αρκει βέβαια να συμφωνεις και συ.

Elina said...

Congratulations on finding the hazel grouse!!! So eventually you ended up finding them in Greece instead of Finland. Sounds like quite a special and beautiful area you've visited. And that picture of the little butterfly is beautiful!