Sunday, March 23, 2008

Μικροπούλια

Ο κυρίαρχος Καλόγερος με το κόκκινο φόντο ενός σπιτιού!

Χρυσοτσίχλονο, είναι σχεδόν παντού αλλά κάθε φορά που το συναντώ το απολαμβάνω!

Βουνοπαπαδίτσα (Parus montanus) αρκετά κοινό, σχεδόν πάντα συναντας 1-2 στις ταϊστρες

Ένας Φλώρος τραγουδά πάνω σε ένα πεύκο

Redpoll (Carduelis flammea) μετακινείται συνεχώς σε μικρά κοπαδάκια που πολλές φορές περιέχουν και μερικούς απο τους "ξαδέρφους" του Arctic redpolls

Μια γαλαζοπαπαδίτσα , απ'τα αγαπημένα μου!

Δειλά δειλά εδω πέρα εμφανίζονται τα πρώτα μεταναστευτικά όπως κύκνοι, γερανοί, χήνες...Βέβαια η άνοιξη θα αργήσει πολύ ακόμα να έρθει μιας και οι λίμνες ξεπαγώνουν στο τέλος Απρίλη...Απ'την άλλη ο χειμώνας είναι πίσω μας και έτσι είπα να δημοριεύσω μια ανάρτηση αφιερωμένη στους "κυρίαρχους" του χειμώνα, τα διάφορα μικρόπουλα. Μακράν το κυρίαρχο είδος (ειδικά στα αστικά κέντρα) είναι ο καλόγερος (Parus major) το οποίο είναι σχεδόν παντου! Ακολουθούν η γαλαζοπαπαδίτσα (Parus carueleus) και τα χρυσοτσίχλονα (Emberiza citrinella). Αυτην την εποχή πολυάριθμοι είναι και οι φλώροι (Carduelis chloris).Τα σπουργίτια απ'την άλλη δεν είναι καθόλου κοινά και συνολικά έχω δει 2-3 φορές. Βέβαια όλα αυτα τα πουλιά δεν είναι εξαπλωμένα ομοιόμορφα αλλά τα συναντας συγκεντρωμενα σε συγκεκριμένα σημεία όπως ταϊστρες, λιμνούλες με νερό, ακάλυπτο έδαφος...Είναι σκληρός για αυτά ο χειμώνας στην Φινλανδία για αυτο και περιορίζουν τις μετακινήσεις τους.
Την άλλη βδομάδα φεύγω για την βόρεια Νορβηγία με στόχο κάποια βόρεια-αρκτικά είδη. Έτσι η επόμενη ανάρτηση εκτός (πολύ πιθανού) απροόπτου θα είναι σε καμια εβδομάδα!

1 comment:

ΑΝΘΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ said...

kalo taksidi mpampi mou

kala kare.

xxx