Tuesday, January 22, 2008

Βομβυκίλα




Συνηθίζω να λέω οτι κάθε φωτογραφία έχει μια ιστόρια "πίσω" της. Έτσι σήμερα και εγώ αφου έφαγα στο παν/στήμιο πήρα το λεωφορείο για το κέντρο. Ενώ χάζευα απ'το παράθυρο και λίγο πριν βγούμε απο το χώρο του παν/στημίου είδα καμια 20αριά πουλιά να κάθονται στην κορυφή ενός δέντρου. Στην αρχή σκέφτικα , ψαρόνια! Όμως αμέσως σκέφτικα οτι αυτήν την εποχή εδω πέρα δεν υπάρχουν ψαρόνια!! Ήταν το κοπάδι απο τις Βομβυκίλες (Bombycilla garrulus) που μου είχαν πει οτι γυροφέρνει στο παν/στήμιο τρώγοντας παγωμένα μούρα!Αμέσως πάτησα το κουμπί της στάσης, κατέβηκα στην επόμενη στάση , έτρεξα σπίτι να πάρω την μηχανή και τράβηξα μερικά καρέ! Δυστυχώς το φως ήταν λίγο και μέχρι να ανοίξω τον τρίποδα τα πουλιά είχαν φύγει! Αλλά θα τα ξαναψάξω αύριο!
Πληροφοριακά οι Βομβυκίλες είναι πουλί της ελληνικής ορνιθοπανίδας και εμφανίζεται σε μεγάλα "κύμματα" τις χρονιές που τα μούρα είναι λιγοστά στον Βορρά!Η τελευταία "εισβολή" ήταν το 74 και μόλις πρόσφατα ξανα είχαμε μια παρατήρηση στην Κοζάνη!
Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται απο το βιβλίο "Τα πουλιά της Ελλάδας της Κύπρου και της Ευρώπης" , αλλά δυστυχώς δεν το έχω μαζί μου για να τα αντιγράψω κατα γράμμα!

2 comments:

Name: Debra Garcia, M.A. said...

What great bird photos!

Odysseas said...

Η καταγραφή στην Κοζάνη δεν επιβεβαιώθηκε.
Μακάρι να τις βρίσκαμε και εδώ αυτές τις ομορφιές!