Thursday, April 3, 2008

Ταξίδι στην άκρη της Ευρώπης- Μέρος 3ο

King Eider

O δρόμος για το Brelevag

Αρσενικός Common Eider στο κέντρο, αριστερα και δεξιά θηλυκά ενώ το πρώτο απο δεξιά είναι ανήλικος King Eider

Η" άσπρη θάλασσα"

Τα μεγάλα φιορδ στο βάθος, τα ξύλα χρησιμοποιούνται για να στεγνώνουν τους μπακαλιάρους

Χιονόπαπιες (Clangula hyemalis) πετάνε στον κόλπο του Hoyholmen,στο βάθος τυπικό ψαράδικο σκάφος της περιοχής
Το τοπίο στην περιοχή του Ηοyholmen

Η αλεπού που με "βοήθησε" να βρώ τα KIng Eider

Ημέρα 3η, ξυπνήσαμε νωρίς μιας και μας περίμεναν πολλά χιλιόμετρα. Είχαμε σκοπό να επισκεφτούμε τα φιορδ στην βόρεια πλευρά της χερσονήσου, τελευταία προσπάθεια να βρούμε τον King Eider αλλά και να δούμε τα εκπληκτικά τοπία που όλοι έλεγαν.
Πρώτη στάση 30km βόρεια της γέφυρας Tana όπου είναι ίσως το πιο διάσημο σημείο για να δεις το μεγάλο γεράκι του βορρά Falco rusticolus αλλα δεν σταθήκαμε τυχεροί.
Στην συνέχεια πήραμε έναν δρόμο ο οποίος εισχωρούσε μέσα στο φιορδ και τέλειωνε σε αδιέξοδο απέναντι απο ένα μικρό "καλοκαιρινό" χωριό το Ηoyholmen όπου μπορείς να πας μόνο με βάρκα. Αρκετά επικίνδυνος δρόμος αλλά άξιζε το ρίσκο μιας και η τοποθεσία ήταν μαγική και μέσα στον κόλπο ήταν πάνω απο 500 χιονόπαπιες και μια φώκια!
Στην συνέχεια ο δρόμος ανηφόριζε και στο τέλος βγήκαμε σε απέραντα χιονισμένα λιβάδια, σε μια "ασπρή θάλασσα"! Κάποια στιγμή συναντήσαμε μια διασταύρωση , αριστερα Brelevag ,δεξιά Batsfjord. Στην τύχη επιλέξαμε αριστερά και μετά απο καμια ώρα σε έναν δρόμο που "σκαρφάλωνε" στα βράχια δίπλα στον αρκτικό ωκεανό φτάσαμε στο πιο βόρειο χωριο της χερσονήσου το Brelevag. Γύρω στους 1000 μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται κυριώς με την αλιεία βρίσκονται εκεί, πραγματικά ενδιαφέρον να βρίσκεσαι σε μια τόσο απομονωμένη περιοχή που αν πλεύσεις βόρεια το μονο που θα συναντήσεις θα είναι οι πάγοι του βόρειου πόλου!Αλλά οι King Eider δεν ήταν εκεί...
Φύγαμε αργά το μεσημέρι με στόχο να πάμε πισώ στα δωμάτια. Λίγο έξω απο το χωριό είδαμε ένα σταματημένο αυτ/το και 3 τύπους με μηχανές και φακούς "κανόνια" να φωτογραφίζουν μια αλεπού! Βέβαια σταματήσαμε και εμείς , εγώ έτρεξα έξω (χωρίς γάντια και μπουφάν) και τράβηξα μερικά καρέ. Αφου τους ευχαρίστησα, με ρώτησαν αν πήγα στο Batsfjord και αφού απάντησα αρνητικά, μου είπαν ότι οι King Eider ήταν εκεί...
Φτάσαμε στο Batsfjord αργά το απόγευμα λίγο πριν πέσει ο ήλιος και τελικά τα κατάφερα!
Το τελευταίο πουλί που φωτογράφησα , στο τελευταίο χωρίο που επισκέφτηκα , τα τελευταία 10' ήταν ο King Eider (Somateria spectabillis)... H εκδρομή δεν μπορούσε να κλείσει καλύτερα!
Την επόμενη μέρα την περάσαμε στον δρόμο καθώς έπρεπε να ξανακάνουμε τα 900km για να φτάσουμε στο σπίτι...
Πραγματικά μοναδικό μέρος μακάρι να το ξανα επισκεφτώ κάποια στιγμη!







2 comments:

Anonymous said...

Oi perigrafes kai oi fwtografies sou mas taxidepsan kai mas...poso zileuoume!

ΑΝΘΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ said...

POLU KALI DOULEIA MPAMPI

KAI EIS ALLA TAKSIDIA TWRA ME TIN ANOIKSI..

XXX