Tuesday, April 1, 2008

Ταξίδι στην άκρη της Ευρώπης- Μέρος 1ο

Τούνδρα & παγωμένος δρόμος!

Η "ομάδα" σε μια απο τις στάσεις

Η Rissa tridactyla σε αντίθεση με την Ελλάδα που είναι απο τους πιο σπάνιους γλάρους,εκεί ήταν παντού!

Το Steller's Eider, όπως είπε ένας φίλος μοιάζει με αρχαίος αιγύπτιος

Η θαλασσοσκαλίδρα, πραγματικά πολύ ήρεμα πουλιά σε πλησίαζαν στα 2 μέτρα

Το λιμανάκι του Kiberg οπου μείναμε

Την εβδομάδα που μας πέρασε έκανα ένα απο αυτά τα ταξίδια που νιώθεις ότι τα κάνεις μια φορά στην ζωή σου.Μαζί με 2 φίλους ( απο Νότιο Αφρική & Η.Π.Α) νοικιάσαμε αυτ/το και ξεκινήσαμε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης ένα ταξίδι 900χ.λ.μ ποιό βόρεια απο εδώ που είμαι. Προορισμός , η χερσόνησος του Varagner, στην βορειοανατολική Νορβηγία λίγα χιλιόμετρα απο το ποιό βόρειο σημείο της Ευρώπης. Βέβαια δεν πήγα εκεί τυχαία , αλλά με πολύ συγκεκριμένους στόχους. Ήθελα να φωτογραφίσω κάποια είδη πουλιών με κύριο στόχο τον King Eider (Somateria spectabillis) που ξεχειμωνιάζει στην περιοχή!!!
Γύρω στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης φτάσαμε στην χερσόνησο . Σε όλη την διαδρομή είχαμε χιονοθύελα αλλά με το που φτάσαμε εκεί τα σύννεφα άρχισαν να ανοίγουν και να μας δίνουν ελπίδες για ηλιόλουστες μέρες... Η περιοχή είναι πραγματικά αρκτική καθώς η μέση θερμοκρασία κανένος μήνα δεν είναι πάνω απο 10 βαθμούς ενώ η όλη περιοχή είναι τούνδρα! Παρ'ολα αυτά η θάλασσα εξαιτίας ζεστών ρευμάτων δεν είναι παγωμένη!
Ο δρόμος περνά μέσα απο πολλά μικρά ψαροχώρια με έντονο χαρακτήρα καθώς τα σπίτια είναι βαμένα με έντονα χρώματα. Στις πρώτες δυο στάσεις πριν καταλήξουμε στα δωμάτια που θα κοιμόμασταν συνάντησα και φωτογράφησα 3 απο τα είδη που ήθελα. Την Θαλασσοσκαλίδρα (Calidris maritima) τον Steller's Eider (Polystica stelleri) και τον Τριδάχτυλο γλάρο (Rissa tridactyla). Δυστυχώς το φως δεν ήταν πολύ καλό αλλά θα είχα πολλές ακόμα ευκαιρίες τις άλλες μέρες... Η συνέχεια ,η δεύτερη μέρα, αυριο..

1 comment: