Monday, November 17, 2008

Φωτογραφία AΓΡΙΑΣ Φύσης

Ένας πραγματικά άγριος Ψαραετός - A really wild Osprey

Την Κυριακή που μας πέρασε η εφημερίδα Έθνος είχε ως ένθετο, ένα τεράστιο λεύκωμα με τίτλο « Φτερωτός Κόσμος». Η εν λόγω «δουλειά» είναι κατά την γνώμη μου απαράδεκτη! Όσα πουλιά απεικονίζονται εκεί μέσα είναι φωτογραφημένα βράδυ με φλας, σε ελεγχόμενες συνθήκες προφανώς, μιας και το σκηνικό είναι ίδιο σε όλες τις φωτογραφίες. Μόνο και μόνο που τα πουλιά φωτίστηκαν βράδυ στον ύπνο τους αποτελεί εκ των πραγμάτων σημαντική ενόχληση τους. Επίσης κρατάω επιφυλάξεις στο κατά πόσο δεν ταλαιπωρήθηκαν περεταίρω. Τα πουλιά- ζώα δεν υπάρχουν στο κενό αλλά είναι μέρη ενός οικοσυστήματος.

Είναι αντιδεοντολογικό να προβάλλονται τα ζώα σε συνθήκες αιχμαλωσίας ( και μάλιστα χωρίς να αναφέρεται πουθενά) ενώ όλη αυτήν η ομορφιά υπάρχει απλά γύρω μας. Δηλαδή θέλει να μας πει ο φωτογράφος του εν λόγου εντύπου ότι δεν μπορούσε να βρει έναν καλαμοκανά, μέρα σε μια λιμνοθάλασσα? Προφανώς συγκαταλέγει τον εαυτό του στους φωτογράφους φύσης και αυτό ντροπιάζει όλους εμάς που ασχολούμαστε με το συγκεκριμένο είδος φωτογραφίας.

Την ομορφιά του να βρίσκεσαι μαζί με το θέμα σου στο δικό του βιότοπο δεν θα την νιώσει ποτέ ο εν λόγω κύριος βέβαια, αλλά δημοσιεύοντας τέτοιες φωτογραφίες δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις στο ευρύ κοινό μιας και η άποψη του γύρω από τα ζώα και της φωτογραφίες τους είναι κατά πόσο αναδεικνύεται και η παραμικρή λεπτομέρεια τους. Εγώ προσωπικά είμαι χαρούμενος που ορισμένα πολύ φωτογενή είδη, που θα μπορούσαν να φέρουν πολλά χρήματα, αλλά και άλλα λιγότερο, απλά υπάρχουν εκεί έξω! Αν είμαι αρκετά ώριμος σαν φωτογράφος και άτομο θα μου επιτρέψουν να τα αποθανατίσω, από την άλλη αν δεν καταφέρω ποτέ να το κάνω, πάλι χαίρομαι που υπάρχουν ελεύθερα και όχι σε κλούβια!

Όσο για το εικαστικό μέρος, δεν υπάρχει θέμα σύγκριση μεταξύ μιας άγριας και μιας αιχμάλωτης φωτογραφίας! Η «άγρια» απλά κυριαρχεί με την ατμόσφαιρα της κα ας είναι πιο μακρινή και με λιγότερη λεπτομέρεια!

Unfortunately the text is quite big to be translated. So I will give you an abstract. Last Sunday the Greek newspaper Ethnos, enclosed a book full of bird photos. All the photos were taken during the night and apparently under controlled conditions (without mentioned anywhere). I’m completely opposite to this kind o photography and I can’t name it wildlife photography. What is your opinion about it and about captive “wildlife” photography?

No comments: