Wednesday, June 27, 2007

ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ , 3 ΜΕΡΕΣ ΣΤΗ "ΖΕΣΤΗ ΚΟΙΛΑΔΑ"








Ξεκινήσαμε το Σάββατο 23/6 για να επισκεφτούμε τον Εθνικό δρυμό Βόρειας Πίνδου , την θρυλική «Βάλια Κάλντα». Γεμάτοι ελπίδες να δούμε τους «κατοίκους» της ζεστής κοιλάδας ,όπως είναι η μετάφραση των βλάχικων λέξεων. Η αρκούδα , η βίδρα , ο λύκος , το αγριόγιδο , ο μυοξός είναι μερικά από τα θηλαστικά που υπάρχουν εκεί. Από πουλιά , 9 είδη δρυοκολάπτη , η χιονάδα , ο χρυσαετός είναι τα πιο σημαντικά. Τέλος από τα αμφίβια αναμφίβολα την πρώτη θέση έχει ο αλπικός τρίτωνας.

Επιλέξαμε να κάνουμε την κλασσική διαδρομή από την Βοβούσα μέχρι τον πυρήνα, 4-5 ώρες έλεγαν τα περιοδικά. Φτάσαμε κατά τις 11 στη Βωβούσα όπου και επισκεφτήκαμε το πολύ καλό κέντρο ενημέρωσης. Αφήσαμε το αυτοκίνητο στο καταφύγιο ,4 χλμ έξω από την Βωβούσα, και αρχίσαμε το περπάτημα. Από τα πρώτα μέτρα καταλάβαμε ότι μας περίμενε δύσκολος δρόμος , αφού τα 20 κιλά βάρος στην πλάτη έκαναν την κάθε κίνηση δύσκολη. Αφού δυσκολευτήκαμε λίγο να περάσουμε τον Αώο και να βρούμε το μονοπάτι Ε6 αρχίσαμε να ανηφορίζουμε. Σε όλα τα σημεία της διαδρομής που είχε νερό βλέπαμε την Pinguicula hirtiflora το μοναδικό σαρκοφάγο φυτό της Ελλάδας. Το μονοπάτι κουραστικό πέρναγε σάρες , ανέβαινε , κατέβαινε, ξανά ανέβαινε ,δεν σε άφηνε να διατηρήσεις ένα σταθερό ρυθμό και αν σε αυτά προσθέσεις τις στάσεις για να δούμε κάποιο φυτό ή ζώο και τον σάκο , η διαδρομή ήταν μάλλον εξουθενωτική. Τελικά μετά από 7:30 ώρες πορείας στήσαμε τις σκηνές μας στον «πυρήνα» του δρυμού .

Ο πυρήνας όμως δεν θα έλεγα ότι ήταν αυτό που ταιριάζει σε έναν εθνικό δρυμό . Καλοσυντηρημένοι δρόμοι που έφταναν μέχρι το κέντρο του , χαρούμενοι εκδρομείς με τις τζιπάρες τους , παντού εστίες για φωτιά …

Αφού μαγειρέψαμε το ρύζι μας (σε γκαζάκι και δεν ανάψαμε φωτιά) και απολαύσαμε την ευχάριστη «φασαρία» του αρκουδορέματος κοιμηθήκαμε βαριά , μακριά από τον καύσωνα των πόλεων .

Η δεύτερη μέρα μας βρήκε να κάνουμε βόλτες το ξημέρωμα γύρω από την σκηνή ψάχνοντας πουλιά και θηλαστικά. Τελικά το μόνο που βρήκα ήταν οι πολύ νεροκότσυφες του αρκουδορέματος σημάδι καθαρότητας των υδάτων. Οι υπόλοιποι βρήκαν κάποια κόπρανα βίδρας τα οποία ήταν και το μοναδικό σημάδι του συμπαθέστατου θηλαστικού που θα βλέπαμε. Αφού πέρασε λίγο η ώρα και ο ήλιος σηκώθηκε ψηλά στον ορίζοντα ξεκινήσαμε για τις δίδυμες αλπικές λίμνες Φλέγκες. Όταν περάσαμε την διασταύρωση η πορεία άρχισε να γίνεται ενδιαφέρουσα καθώς πολλά πουλιά πετούσαν εδώ και εκεί. Πολλοί δρυοκολάπτες πετούσαν , όμως μόνο έναν πρόλαβα να αναγνωρίσω και αυτός έτυχε να είναι ο σπάνιος Λευκονώτης. Ακολούθησαν άλλες δύο σχετικά σπάνιες παρατηρήσεις , Σκουφοπαπαδίτσες ( το πιο μικρό πουλί της Ευρώπης με λοφίο) και ένας πολύ όμορφος αρσενικός Πύρρουλας. Μετά από 2.30 ώρες και αφού είχαμε καλύψει τα 1000m υψομετρικής διαφοράς φτάσαμε στις Φλέγκες όπου με λύπη διαπιστώσαμε ότι είχαν στερέψει. Θύμα και αυτές των λίγων φετινών χιονοπτώσεων και βροχών. Δυστυχώς δεν είδαμε αλπικούς τρίτωνες άλλα ούτε και κανένα από τα αλπικά είδη πουλιών.

Το απόγευμα κάναμε βόλτες γύρω από τις σκηνές και σε ένα μικρό ρυάκι βρήκαμε έναν νεαρό αλπικό τρίτωνα και ένα περίεργο είδος μικρού γοβιού το οποίο ακόμα δεν έχω ταυτοποιήσει. Το βράδυ το κρύο και η υγρασία ήταν αρκετά έντονα και έκαναν τον ύπνο λίγο δύσκολο.

Την τρίτη και τελευταία μέρα πήραμε τον δρόμο της επιστροφής στην Βοβούσα . Μετά από 5.30 ώρες φτάσαμε στο αυτοκίνητο πολύ κουρασμένοι , πολύ ευχαριστημένοι από το τριήμερο και πολύ στεναχωρημένοι που έπρεπε να γυρίσουμε στο καμίνι της πόλης.


Φωτ.1 : Μαγειρεύοντας δίπλα στο αρκουδόρεμα
Φωτ.2 : Νεροκότσυφας Cinclus cinclus νεαρός
Φωτ.3 : Όπου υπήρχε νερό συναντούσαμε την Pinguicula hirtiflora
Φωτ.4 : Η ομάδα στη διασταύρωση , αριστερά για Φλεγκες , δεξιά για Βοβούσα
Φωτ.5 : Μια ελατοπαπαδίτσα Parus ater
Φωτ.6 : Η Bombina variegata υπήρχε παντού, διακρίνεται η κόρη σε σχήμα καρδιάς



Πουλιά

Falco tinnunculus

Βραχοκιρκίνεζο

Buteo buteo

Γερακίνα

Dendrocopos leucotos

Λευκονώτης

Corvus corax

Κόρακας

Parus ater

Ελατοπαπαδίτσα

Parus cristatus

Σκουφοπαπαδίτσα

Troglodytes troglodytes

Τρυποφράχτης

Sitta europaea

Δενδροτσοπανάκος

Certhia brachydactyla

Καμποδενδροβάτης

Erithacus rubecula

Κοκκινολαίμης

Cinclus cinclus

Νεροκότσυφας

Motacilla cinerea

Σταχτοσουσουράδα

Fringilla coelebs

Σπίνος

Serinus serinus

Σκαρθάκι

Carduelis carduelis

Καρδερίνα

Pyrrhula pyrrhula

Πύρρουλας

Garrulus glandarius Κισσα

Ερπετά

Podarcis muralis

Τοιχόσαυρα

Algyroides nigropunctatus

Lacerta viridis

Πρασινόσαυρα

Αμφίβια

Rana graeca


Bombina variegata


Triturus alpestris (juv.)

Αλπικός τρίτωνας

No comments: